Ποια είναι τα οφέλη της βραδινής προπόνησης συγκριτικά με την απογευματινή;

Είμαστε τόσο πολυάσχολοι μέσα  στην ημέρα και οι καθημερινοί ρυθμοί είναι τόσο έντονοι που οποιαδήποτε ώρα, με βάση το πρόγραμμα μας, είναι κατάλληλη για γυμναστική.

Πολλοί –και υποθέτω κι εσύ- έχεις ενοχοποιήσει τη βραδινή άσκηση για αϋπνίες και υπερένταση, κάτι που όμως δεν είναι αλήθεια.

Υπάρχουν εκείνοι που τρέχουν το απόγευμα απευθείας μετά τη δουλειά τους στο γυμναστήριο και άλλοι που προτιμούν να κάνουν μια στάση πρώτα από το σπίτι τους και να γυμναστούν λίγο αργότερα. Το σίγουρο είναι πως τα γυμναστήρια γύρω στις 18:00 παρουσιάζουν πολυκοσμία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προπόνηση από άποψη χρόνου.

Η απευθείας προπόνηση μετά από μια έντονη και κουραστική ημέρα μπορεί να σε καταβάλει ακόμη περισσότερο.

Τα οφέλη της βραδινής προπόνησης λοιπόν είναι αρκετά. Η βραδινή άσκηση έχει θετική επίδραση στον ύπνο αρκεί στο τέλος της να περιλαμβάνει αρκετές διατάσεις και χαλάρωμα. Οι μύες είναι πιο ευκίνητοι και ζεστοί, απ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και έτσι αποφεύγεις τους τραυματισμούς. Το βράδυ έχει ησυχία στους αθλητικούς χώρους και δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης αυξάνει, πράγμα που βοηθά στην ανάπλαση των μυών μετά την προπόνηση. 20-30 λεπτά απογευματινού ύπνου μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ενέργεια και την απόδοσή σου.

Την επόμενη φορά, αντί λοιπόν να κουβαλάς το σάκο γυμναστικής σου μαζί στην δουλειά και να τρέχεις πανικόβλητος, κάνε μια στάση από το σπίτι πρώτα για ένα ελαφρύ γεύμα, ένα ντουζ που θα σε κάνει να αισθάνεσαι φρέσκος και δροσερός ή ακόμη και 30 λεπτά ύπνου.

Σοφία Παπαγέωργα, Yoga &  Pilates Instructor, Personal Trainer, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®

The Body Magazine τεύχος 32