Xρησιμοποιήστε τη μεγάλη μπάλα σαν reformer

Το ασκησιολόγιο με τη μεγάλη μπάλα, γνωστή ως FITBALL,είναι πολύ μεγάλο και συνεχώς μας εκπλήσσει με τις εφαρμογές της. Χρησιμοποιείται πολύ από τους Pilates instructors γιατί προσφέρει πολλά στη σταθεροποίηση του κορμού, την ισορροπία και τον έλεγχο.

‘Aλλες φορές χρησιμοποιείται σαν αντίσταση, άλλες σαν ασταθής επιφάνεια και άλλες φορές σαν υποβοήθηση. Αρέσει σε όλους γιατί θυμίζει παιχνίδι!!!!! Παρακάτω θα δούμε 3 ασκήσεις, που εκτελούνται στο Reformer, τροποποιημένες πάνω στη Fitball.

1.COORDINATION

Σε ύπτια θέση, με κεφάλι και κορμό πάνω απ’ το έδαφος στο ύψος της κάτω γωνίας της ωμοπλάτης, κρατώντας τη FITBALL ακριβώς πάνω απ’ τους ώμους και τα πόδια σε θέση TABLE TOP κλειστά. (ΕΙΚ 1a-1b-1c-1d-1e)

Εισπνεύστε και οδηγήστε τα χέρια με τη FITBALL πίσω πάνω απ’ το κεφάλι και τεντώστε τα πόδια λίγο πιο κάτω από τις 45 μοίρες . Εκπνεύστε και ανοιγοκλείστε τα πόδια, εισπνεύστε φέρτε τα πόδια στην αρχική τους θέση και με εκπνοή οδηγήστε τη FITBALL πάνω απ’ τους ώμους.

fitball 1

Προσέχετε:

ΡΗ μέσα και πάνω

Χέρια πίσω πάνω απ’ το κεφάλι κρατώντας τη FITBALL.

Κορμός σταθερός κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της άσκησης

2.KNEE STRETCHES

Σε στήριξη στα χέρια, ακριβώς κάτω από τους ώμους, η πλάτη round back, πόδια λυγισμένα στο άνοιγμα των ισχίων με τις κνήμες πάνω στη μπάλα. .

fitball 2

Εισπνεύστε και απομακρύνετε τα πόδια σε απόσταση μιας κνήμης το μέγιστο, εκπνεύστε και κάμψτε τα γόνατα προς το στήθος, με ρυθμό προς τα μέσα, διατηρώντας την πλάτη round back.

Προσέχετε:

Η κίνηση είναι συνεχόμενη και δυναμική. Δίνετε έμφαση στην κάμψη των γονάτων.

Διατηρήστε την ΣΣ και τη λεκάνη σταθερή.

Κινήστε τα πόδια με ρυθμό προς τα μέσα

Αποφύγετε την υπερέκταση στη μέση

Powerhouse μέσα και πάνω. Ώμοι πλάγια και κάτω, στήθος έξω.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Εκτελέστε την άσκηση και με ίσια πλάτη.

3.JACK RABBIT

Σε στήριξη στα χέρια, ακριβώς κάτω από τους ώμους, πόδια τεντωμένα στο άνοιγμα των ισχίων με τις κνήμες πάνω στη FITBALL.

fitball 3

 

Εισπνοή και κατά την εκπνοή κάμπτετε τα ισχία ρολάροντας τη μπάλα και τα πόδια τεντωμένα προς τον κορμό με round back. Εισπνοή και επαναφορά στην αρχική θέση.

Προσέχετε:

Διατηρήστε την ΣΣ σταθερή.

PH μέσα και πάνω. Ώμοι πλάγια και κάτω, στήθος έξω.

Ο κόκκυγας πηγαίνει προς τα πάνω κατά την κάμψη του ισχίου.

ΠΑΡΑΛΛΑΓH: Εκτελέστε την άσκηση και με ίσια πλάτη.

 

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer  του συστήματος “AthensTrainers Ultimate Pilates System”,General Manager & Owner  της Εταιρείας AthensTrainers

varvara

 

Πηγή: athlisis