Yin Yoga: melting sphinx pose

Εμφανίστηκε στα τέλη του 1970 παράλληλα με την taoist yoga. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα σε πιο ενεργητικά είδη yoga, οπότε δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρακτική.

Σαν άσκηση έχει αργό ρυθμό με asanas στις οποίες μπορείς να παραμείνεις για πολλή ώρα, από 45΄΄ ως 2΄. Αν είσαι
προχωρημένη, μπορείς 5΄ και παραπάνω. Έχει επίδραση στους συνδετικούς ιστούς του σώματος (τένοντες, απονευρώσεις και συνδέσμους) με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ευκαμψίας και την ανάκτηση πλήρους εύρους κίνησης. Αφορά τις αρθρώσεις του σώματος. Δεν είναι restorative yoga. Αν έχεις κάποιο τραυματισμό, μη δοκιμάσεις να ξεκινήσεις yin yoga. Θα είναι καταστροφική αντί για ωφέλιμη.

• Παρόλο που πολλές yin yoga στάσεις μοιάζουν με τις asanas της hatha yoga, έχουν διαφορετικά ονόματα και δεν εκτελούνται με μυϊκή προσπάθεια.
• Η ένταση και τα οφέλη της yin yoga εξαρτώνται από δύο παραμέτρους: τη διάρκεια της asana και τη θερμοκρασία των μυών. Οι asanas συνήθως έχουν διάρκεια 5΄ αλλά μπορεί και 20΄. Για αυτό τον λόγο λέγεται ότι η υπομονή είναι μία από τις αξίες που μπορείς να καλλιεργήσεις με τη yin yoga.
• Η εξάσκηση πρέπει να γίνεται όταν οι μύες σου είναι «κρύοι», συνεπώς λιγότερο ελαστικοί, οπότε λιγότερο φορτίο θα εφαρμοστεί στον συνδετικό ιστό.
• Με αυτό το είδος yoga δεν παράγεται θερμότητα στο σώμα, για αυτό εξασκήσου σε ζεστό
χώρο. Θα δυναμώσεις την οσφυϊκή σου μοίρα, τους μυς γύρω από τη λεκάνη και τα ισχία.
• Αρχικά ίσως σου φανεί βαρετή σαν προπόνηση, αλλά καθώς συνεχίζεις θα διαπιστώσεις ότι είναι «πρόκληση» λόγω της διάρκειας των θέσεων.
• Ο μόνος τρόπος για να την καταλάβεις είναι να τη βιώσεις.

SPHINX POSE

yoga

Η asana αυτή πιέζει μέτρια την περιοχή της μέσης και διατείνει τον ορθό κοιλιακό. Είναι asana αποκατάστασης και ενεργοποίησης.

• Ξάπλωσε με την κοιλιά στο έδαφος και τοποθέτησε τους αγκώνες σου κάτω
από τους ώμους. Άφησε το βάρος σου πάνω στους πήχεις.
• Επίτρεψε στη μέση χαμηλά να ξεκουραστεί, στην κοιλιά και στους μηρούς να
μαλακώσουν.
• Αν νιώθεις άνετα στη θέση αυτή, για μεγαλύτερη πρόκληση μπορείς να
τεντώσεις τους αγκώνες.
• Μείνε για 3′-5′.
• Για να βγεις από τη στάση, απλώς γλίστρησε και ξάπλωσε στην κοιλιά.

 

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”, Member Pilates Method Alliance (PMA), Member of European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), DNAFit® Certified Trainer, General Manager & Owner της Εταιρείας AthensTrainers®

ΜΟΝΤΕΛΟ: ΦΕΝΙΑ ΒΡΑΧΑ , YOGA & PILATES INSTRUCTOR, ΣΥΝΕΡΓΆΤΙΔΑ ΤΗΣ ATHENSTRAINERS®
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ : ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΙΠΗΡΑΣ
HAIR STYLIST: DORA HAIR EVOLUTION MYKONOS

ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑ Η ΦΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ OYSHO

Πηγή: Body Magazine τεύχος 54