Yoga Bellydance

Λίγα λόγια για το bellydance

Ο “χορός της κοιλιάς” όπως τον αποκαλούμε στην Ελλάδα αποτελεί αρχέγονη μορφή χορού γνωστή σε πολλά μέρη του κόσμου.

Αρχικά, ο χαρακτήρας του ήταν λατρευτικός αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε αυτόνομη τέχνη.
Όπως η yoga έτσι και το bellydance διακρίνεται σε πολλά διαφορετικά είδη που παίρνουν το όνομά τους από τον τόπο στον οποίο αναπτύχθηκαν (αιγυπτιακός, τουρκικός, τσιγγάνικος χορός της κοιλιάς, αλλά american tribal style κτλ ).
Ο χορός μιμείται την κίνηση του φιδιού, αλλά και τις συσπάσεις του τοκετού. Οι βελούδινες χορευτικές χειρονομίες ταιριάζουν απόλυτα στο γυναικείο κορμί, προσδίδοντάς του ευλυγισία. Η επίδραση στο σώμα είναι ιδιαίτερα ευεργετική και χαλαρωτική, ενώ διευκολύνει το γυναικείο κορμί να εκπληρώσει την αναπαραγωγική λειτουργία.

…και μερικά ακόμη για τη yoga
Η yoga έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Κοιτίδα της μακραίωνης αυτής πρακτικής θεωρείται η αρχαία Ινδία.
Ή ετυμολογία άλλωστε του ίδιου του όρου σχετίζεται με τη σανσκριτική λέξη “yuj” που δηλώνει την ένωση. Τη σύζευξη δηλαδή του νου και του σώματος μέσω των ασκήσεων (asanas), της αναπνοής (pranayama) και του διαλογισμού. Αυτός που καταφέρνει να ενώσει το σωμα, νου και πνεύμα, μπορεί να επιτύχει πραγματική ισορροπία και σκοπός της yoga είναι ακριβώς αυτός. Πρόκειται συνεπώς για πολλαπλά ευεργετική τεχνική καθώς συνδυάζει θεραπευτικές ιδιότητες που δρουν τόσο στο φυσικό όσο και στο πνευματικό επίπεδο.
Μία παράπλευρη θετική επίδραση της πρακτικής είναι ότι προστατεύει το σώμα από τραυματισμούς και μέσω της συστηματικής της εξάσκησης επιταχύνει την ανάρρωση και την αποκατάσταση της κλονισμένη υγείας. Η κλασσικότερη  μορφή της yoga είναι η hatha. Υπάρχουν όμως και άλλες εκδοχές- παρακλάδια της, τις οποίες μπορεί κανείς να εξασκήσει ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του σε αυτές περιλαμβάνονται η ashtanga vinyasa,sivananda, iyengar, kundalini yoga για να αναφέρουμε μόνο μερικές.

bellyΓιατί Yoga – bellydance
Η ιδέα της συγχώνευσης δύο τόσο όμορφων και ευεργετικών πρακτικών αποτελεί φυσική συνέπεια των χαρακτηριστικών τους. Οι σκέψεις αυτές με οδήγησαν στο συνδυασμό των δύο παραδόσεων και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.
Κατ’αρχάς το υπερβατικό στοιχείο που τις διακρίνει προσθέτει στην εκγύμναση μία πτυχή πιο εσωτερική και πνευματική παρέχονται στο μαθητή τη δυνατότητα να βιώσει άμεσα την ευεξία όχι μόνο με σωματικό αλλά και σε νοητικό- ψυχικό επίπεδο.
Μέσω της yoga επιτυγχάνετε μυϊκή ενδυνάμωση, ευλυγισία, ισορροπία, έλεγχος κινήσεων και ακρίβεια. Εκ του παραλλήλου, η πνευματική άσκηση βοηθά στην ψυχική χαλάρωση και την ανάταση, στην αποβολή του άγχους και της πίεσης της καθημερινότητας και ως εκ τούτου στην απαλλαγή από τις επιβλαβείς ψυχοσωματικές επιδράσεις που αυτά συνεπάγονται. Μέσω του διαλογισμού και των ασκήσεων αναπνοής (pranayama) ο ασκούμενος προσεγγίζει περισσότερο τον πραγματικό εσωτερικό εαυτό και χάρη στην ενδοσκόπηση “μαθαίνει ξανά να ανασαίνει”.
Στο σημείο αυτό παρεμβαίνουν κεριά οι αρχές του belly dance , που ύστερα από την εκμάθηση ορισμένων βασικών τεχνικών επιτρέπουν στην κίνηση του μαθητή να γίνεται με μεγαλύτερη πλαστικότητα , καθιστώντας τη ροή των ασκήσεων πιο ρευστή και ευχάριστη. Ο χορευτής yogi  εξωτερικεύει  με μεγαλύτερη ευκολία τα συναισθήματά του, αποκτά αυτοπεποίθηση, μα πάνω από όλα συμφιλιώνεται  με το σώμα του, καθώς ο χορός απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλους τους σωματότυπους. Το μάθημα μετατρέπεται έτσι σε εμπειρία και άσκηση εκτόνωσης, προσωπικής έκφρασης, διασκέδασης και απελευθέρωσης.

Τόσο στη yoga αλλά και στο bellydance σημαντικό ρόλο παίζει ο έλεγχος της αναπνοής, μία και είναι απαραίτητος για την επιτυχή εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών (belly  rolls-pops-locks, ribcage pops κτλ).  Ο συγκερασμός των δύο πρακτικών αναδεικνύει τα 7 ενεργειακά κέντρα (τα επονομαζόμενα τσάκρας) που αποτελούν τους άξονες μέσα από τους οποίους αντλούμε και επεξεργαζόμαστε κάθε σχετική ενέργεια. Δουλεύοντας τα σημεία εκείνα του κορμιού που συνδέονται με κάθε τσάκρα ξεχωριστά απελευθερώνουμε τυχόν ενεργειακούς φραγμούς και  εξισορροπούμε  τα ενεργειακά μας κέντρα. Χάρη στη συνδυασμένη άσκηση των τσάκρας μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία και υγεία.
Θα μπορούσα να μακρυγορήσω εξαντλητικά για τα χαρακτηριστικά που μοιράζονται από κοινού ή yoga και το belly dance. Ελπίζω όμως ότι όσα ανέφερα παραπάνω είναι αρκετά για να πάρετε μία γενική ιδέα.
Εν  κατακλείδι,  το κέρδος για εκείνον που επιλέγει τον πρωτότυπο αυτό  συνδυασμό είναι η ψυχική γαλήνη, η σωματική ευεξία, και η αυξημένη αυτοπειθαρχία, η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση αλλά πάνω από όλα η γνώση και η αποδοχή του σώματος και του πραγματικού εαυτού.

Νατάσα Κολλιντζογιαννάκη, Belly Dancer, Yoga Instructor

 

Πηγή: fitness & spa τεύχος 34