Η άποψη ότι η κατηγορία των yoga twists βοηθά στην αποτοξίνωση, πιθανόν να ξεκίνησε με τον B.K.S. Iyengar, τον ιδρυτή της Iyengar Yoga. O Iyengar δίδασκε ότι οι asanas με στροφή δημιουργούν μια δράση «συμπίεσης και απορρόφησης» στη σπονδυλική στήλη και στα εσωτερικά όργανα. Θεωρούσε ότι με τις στροφές τα εσωτερικά όργανα συμπιέζονται, διώχνουν το παλιό αίμα και τα απόβλητα και στη συνέχεια εισέρχεται νέο, οξυγονωμένο αίμα, διατηρώντας υγιή τα όργανα.

Όσον αφορά τη σπονδυλική στήλη, οι στροφές θεωρούσε ότι βοηθούν στην αποσυμπίεση των σπονδύλων αυξάνοντας την κινητικότητα της περιοχής. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν την παραπάνω θεωρία. Όμως ο Iyengar δεν ήταν και εντελώς λάθος. Οι στροφές αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, τονώνουν τα εσωτερικά όργανα, το κυκλοφορικό σύστημα, χαλαρώνουν τους μυς της κοιλιάς και του θώρακα και αποσυμπιέζουν τη σπονδυλική στήλη.

PARIVRTTA PARSVAKONASANA – REVOLVED SIDE ANGLE POSE (PRAYER VARIATION)

yoga twist

Από θέση προβολής (High Lunge) φέρε τα χέρια σου σε θέση προσευχής, κάμψε τον κορμό προς τα εμπρός και φέρε τον δεξιό αγκώνα έξω από το αριστερό γόνατο.
Οδήγησε τον αριστερό αγκώνα προς την οροφή.
Στρέψε κορμό, θώρακα, αυχένα προς τα αριστερά με βλέμμα προς την οροφή.
Πίεσε με τον δεξιό βραχίονα την εξωτερική πλευρά του αριστερού μηρού για να βαθύνεις τη στροφή του κορμού και να «ανοίξεις το στήθος».
Μείνε για 4 αναπνοές και επίστρεψε στην αρχική σου θέση.
Ξεκουράσου εκτελώντας Down Dog κι επανάλαβε για την άλλη πλευρά.

 

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”, Member Pilates Method Alliance (PMA), Member of European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), DNAFit® Certified Trainer, General Manager & Owner της Εταιρείας AthensTrainers®

ΜΟΝΤΕΛΟ: ΦΕΝΙΑ ΒΡΑΧΑ , YOGA & PILATES INSTRUCTOR, ΣΥΝΕΡΓΆΤΙΔΑ ΤΗΣ ATHENSTRAINERS®
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ : ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΙΠΗΡΑΣ
HAIR STYLIST: DORA HAIR EVOLUTION MYKONOS

ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑ Η ΦΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ OYSHO

Πηγή: Body Magazine τεύχος 52