Yoga twisting & αποτοξίνωση: side crow pose

Η άποψη ότι η κατηγορία των yoga twists βοηθά στην αποτοξίνωση, πιθανόν να ξεκίνησε με τον B.K.S. Iyengar, τον ιδρυτή της Iyengar Yoga. O Iyengar δίδασκε ότι οι asanas με στροφή δημιουργούν μια δράση «συμπίεσης και απορρόφησης» στη σπονδυλική στήλη και στα εσωτερικά όργανα. Θεωρούσε ότι με τις στροφές τα εσωτερικά όργανα συμπιέζονται, διώχνουν το παλιό αίμα και τα απόβλητα και στη συνέχεια εισέρχεται νέο, οξυγονωμένο αίμα, διατηρώντας υγιή τα όργανα.

Όσον αφορά τη σπονδυλική στήλη, οι στροφές θεωρούσε ότι βοηθούν στην αποσυμπίεση των σπονδύλων αυξάνοντας την κινητικότητα της περιοχής. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν την παραπάνω θεωρία. Όμως ο Iyengar δεν ήταν και εντελώς λάθος. Οι στροφές αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, τονώνουν τα εσωτερικά όργανα, το κυκλοφορικό σύστημα, χαλαρώνουν τους μυς της κοιλιάς και του θώρακα και αποσυμπιέζουν τη σπονδυλική στήλη.

PARIVRTTA BAKASANA – SIDE CROW POSE

yoga twist

• Από την CHAIR POSE, χαμήλωσε τους γλουτούς προς τις φτέρνες, ισορροπώντας στα δάχτυλα των ποδιών, και
οδηγώντας τα γόνατα προς τ’ αριστερά.
• Τοποθέτησε το αριστερό χέρι έξω και δίπλα από το δεξί πέλμα, τη μασχάλη κοντά στον δεξιό μηρό. Όσο πιο μεγάλη η στροφή τόσο πιο εύκολη η εκτέλεση της asana.
• Τα χέρια σου σε απόσταση ανοίγματος ώμων.
• Μετακίνησε τα πόδια σου προς το αριστερό χέρι και στη συνέχεια το βάρος σου προς τα εμπρός και πάνω στα δύο
σου χέρια.
• Προσπάθησε να σηκώσεις πρώτα το αριστερό πόδι και
μετά το δεξί.
• Διατήρησε το βλέμμα στο πάτωμα.
• Μείνε για 30’’ κι επανάλαβε για την άλλη πλευρά.
• Προσοχή αν έχεις τραυματισμό σε καρπό, ισχίο ή μέση.

 

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”, Member Pilates Method Alliance (PMA), Member of European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), DNAFit® Certified Trainer, General Manager & Owner της Εταιρείας AthensTrainers®

ΜΟΝΤΕΛΟ: ΦΕΝΙΑ ΒΡΑΧΑ , YOGA & PILATES INSTRUCTOR, ΣΥΝΕΡΓΆΤΙΔΑ ΤΗΣ ATHENSTRAINERS®
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ : ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΙΠΗΡΑΣ
HAIR STYLIST: DORA HAIR EVOLUTION MYKONOS

ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑ Η ΦΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ OYSHO

Πηγή: Body Magazine τεύχος 52