Κάθε πράγμα στον καιρό του…διατροφή και κρέμες για το Σεπτέμβριο

Και εν τω μεταξύ ο Σεπτέμβρης

 μπήκε….χάσαμε λίγο το χρόνο…βλέπετε ονειροβατούσαμε λόγω καλοκαιρινών διακοπών….το μυαλό ταξίδευε….σε άλλα ταξίδια….καθένας με τα όνειρά του τέλος πάντων…

Η επιστροφή είναι αναπόφευκτη όμως….έτσι μπήκαμε στους κανονικούς και συνηθισμένους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας….δε μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά….δείτε το θετικά… «φορτίσαμε τις μπαταρίες» μας και είμαστε έτοιμοι, γεμάτοι ενέργεια για δράση!

Ας δούμε ποια διατροφή μας συνιστούν οι βυζαντινοί πρόγονοί μας….γι΄αυτούς δεν γνωρίζω αν πήγαιναν καλοκαιρινές διακοπές…μάλλον όχι…οπότε μάλλον είμαστε τυχεροί σε αυτό το σημείο απ΄αυτούς….πολυλογώ….

Ξεκινάμε…Για το μήνα Σεπτέμβρη συνιστούσαν πικρές τροφές…α, δε μου αρέσει, μετά από διακοπές που γλύκανε το χειλάκι μας να πικραθούμε….αλλά κάτι ήξεραν παραπάνω….πικρές τροφές λοιπόν, όπως τα πράσα, βραστά ή φρέσκα, σούπες με πράσο, τα αγαπημένα σκόρδα ωμά η βραστά…όχι που θα τα ξέχναγαν…μη μου πείτε ότι δεν σας έλειψαν…και οι πικάντικες σάλτσες… με σκόρδο φυσικά….

Τα κρεατάκια του μήνα είναι το αρνάκι, τα πουλερικά όπως περιστέρια, πάπιες, ορτύκια, φάσες, τρυγόνια, πέρδικες. Το μοσχαράκι, το ελαφίσιο κρέας καθώς και το κρέας των δορκάδων, των πλατονιών, των λαγών και των αγριόχοιρων απαγορευόταν….και να μην απαγορευόταν σιγά μη βρίσκαμε λαγούς και αγριόχοιρους να φάμε….αυτά τα ζώα σε λίγο θα μείνουν στην ιστορία σαν «προϊστορικά» και θα λέμε ότι κάποτε υπήρχαν….Από ψαράκια, οι κέφαλοι, οι λάμπραινες και τα άλεπα έχουν τη τιμητική τους θέση στο πιάτο μας….Απ΄τα ζαρζαβατικά, τα κουκιά, οι φακές και τα μπιζέλια δεν χωρούν στο μενού του μήνα….όλα τα υπόλοιπα όμως μπορείτε να τα φάτε όπως κι όλα τα είδη σπαραγγιών και λευκών μανιταριών. Σταφύλι δροσερό και ζουμερό, το φρούτο του μήνα καθώς και τα άγρια αχλάδια, τα γλυκά μήλα…όχι ξινόμηλα…τα πράσινα σύκα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα ρόδια, οι χουρμάδες και τα κυδώνια, όλα καλοδεχούμενα!

Τα φιστίκια, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια είναι οι ξηροί καρποί που μας συνιστούν. Το αγαπημένο κρασί για το Σεπτέμβρη είναι το λευκό κι αυτό στο χρώμα του λαδιού, αρωματισμένο με σπόρους αψίνθου και με τριαντάφυλλο…προτιμήστε με το τριαντάφυλλο….με σπόρους αψίνθου μην πειραματιστείτε…δε ξέρετε ποτέ τι μπορεί να συμβεί αν βάλετε μεγαλύτερη δοσολογία….δεν είμαστε για πειράματα….

Τα λουτρά και τα γαλακτώματα «καλά κρατούν»….οχτώ λουτρά παρακαλώ αυτό το μήνα….το καλό που σας θέλω είναι να απλώσετε μπόλικο αρωματισμένο γαλάκτωμα….ναι, να γίνει απαλή και μεταξένια η επιδερμίδα….να γεμίσει ευωδιά το σώμα….η μεγάλη έκπληξη έρχεται….μπορείτε επιτέλους να είστε «ζωηρά» παιδιά…. «παίξτε» τώρα που το επιτρέπουν, γιατί τον επόμενο μήνα δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν…. «αδράξτε την ευκαιρία»!!!

Στο επόμενο επεισόδιο ο Οκτώβρης….προς το παρόν εσείς απολαύστε τον Σεπτέμβρη!!!

Αρθρογραφεί η Κυριακή Σολωμονίδου, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®

ΠΗΓΗ : ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ «Η κουζίνα της Αυτοκρατορίας» του Andrew Dalby.