Μύθοι και Αλήθειες για τη Ζάχαρη

Μήπως τελικά η ζάχαρη είναι μια παρεξηγημένη τροφή; Μήπως η κατανάλωσή της με μέτρο έχει

και οφέλη για τον οργανισμό μας; Πολύ συχνά κατηγορούμε τη ζάχαρη για τα περιττά μας κιλά και νιώθουμε ενοχές, ακόμη και αν προσθέσουμε ένα μόνο κουταλάκι στον καφέ μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ζάχαρη και τα απλά σάκχαρα στα οποία ανήκει είναι απαραίτητα στη διατροφή μας, καθώς παρέχουν ενέργεια και αποτελούν σημαντικό «καύσιμο» για τις καθημερινές μας ανάγκες, βέβαια πάντα με μέτρο.

Η ζάχαρη είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία που προέρχεται κυρίως από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. Όσο λιγότερη επεξεργασία έχει υποστεί, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά προσφέρει στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ακατέργαστης ή μαύρης ζάχαρης αντί της λευκής, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα οφέλη της ζάχαρης για τον οργανισμό μας είναι αρκετά σημαντικά. Καταρχήν μας προσφέρει άμεσα ενέργεια, όπως και όλα τα σάκχαρα. Γι’ αυτό είναι καλό να συμπεριλαμβάνετε στο πρωινό μας (για παράδειγμα μία κουταλιά ακατέργαστη ή μαύρη ζάχαρη στον καφέ) ώστε να μας δώσει ενέργεια για την ημέρα που ξεκινάει. Εάν νιώθουμε κουρασμένοι ή χρειαζόμαστε έξτρα ενέργεια, για παράδειγμα λίγο πριν πάμε στο γυμναστήριο, η κατανάλωση σακχάρων, που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τονώνει τον οργανισμό και ανακουφίζει από το αίσθημα κόπωσης. Επίσης, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στις δυσκολίες συγκέντρωσης.

Για όλους τους παραπάνω λοιπόν λόγους μη φοβάστε τη ζάχαρη! Απλά, αντικαταστήστε τη λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιούσατε έως τώρα με ακατέργαστη ή μαύρη, πάντα με μέτρο και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και χαρείτε τις γλυκές απολαύσεις χωρίς ενοχές!

Το διαβάσαμε στο www.fytro.com.gr