5 τρόποι για να αναβαθμίσετε την προπόνησή σας

Παρά το γεγονός ότι γυμνάζεστε, αισθάνεστε σε φόρμα και γενικά βλέπετε αποτελέσματα, εξακολουθεί να υπάρχει κάτι που λείπει… Αν και  αποδίδουμε καλύτερα όταν λειτουργούμε σε μια ρουτίνα, χρειαζόμαστε σίγουρα κάποιες παραλλαγές προκειμένου να κρατάμε το μυαλό και το σώμα μας σε εγρήγορση, αποφεύγοντας να βρεθούμε σε έναν επαναλαμβανόμενο και βαρετό κύκλο. Αυτό μπορεί να είναι η αιτία που «σαμποτάρει» την προπόνησή σας, γι’ αυτό ρωτήσαμε τον αθλητικό επιστήμονα και συνεργάτη μας για να μάθουμε ποιοι είναι οι τρόποι  αναβάθμισης της προπόνησης και της διατήρησης της καλής  φυσικής κατάστασης.

  1. Τροποποιήστε τη μέθοδο εκγύμνασης

Τροποποιήστε τις ασκήσεις σας. Είναι τόσο απλό και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις πτυχές της προπόνησής σας. Αντί για την κανονική σανίδα, δοκιμάστε σανίδα με περιστροφή  ή σανίδα σε ένα Bosu® για να ενεργοποιήσετε τους μυς του πυρήνα/κέντρου σας. Αντί για ένα κανονικό pull up κάντε ένα burpee pull up. Εκτελέστε super set, που μπορούν να μειώσουν  μια ώρα προπόνησης σε 30 λεπτά καίγοντας περισσότερες θερμίδες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό εξοπλισμό γυμναστικής. Αντί να χρησιμοποιείτε αλτήρες, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε kettlebells ή την medicine ball. Δοκιμάστε και άλλες μεθόδους προπόνησης όπως Zumba, pilates ή ακόμα και CrossTraining ή Crossfit, για τους τολμηρούς. Η αλλαγή των ασκήσεων θα ενεργοποιήσει νέους μύες, που δεν γνωρίζατε καν ότι υπάρχουν στο σώμα σας, και είναι βέβαιο ότι θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα.

  1. Προσθέστε Αντίσταση

Παρόλο που συνηθίζετε να προπονείστε εντατικά, αισθάνεσθε ότι η προπόνηση είναι λίγο πολύ εύκολη. Μην ανησυχείτε. Η λύση είναι να προσθέσετε αντίσταση.

Η προπόνηση με αντίσταση μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε πτυχή της προπόνησής σας. Μπορεί να περιγραφεί, ως μια μέθοδος που αναγκάζει τους μύες να συστέλλονται ενάντια στην εξωτερική αντίσταση αυξάνοντας τη δύναμη, τον τόνο, τη μάζα και την αντοχή.

 

3.Πραγματοποιήστε εναλλαγές στην αερόβια

Η αερόβια άσκηση είναι βασικός παράγοντας για την απόκτηση δύναμης σε όλο το σώμα, ενισχύοντας παράλληλα τη λειτουργία της καρδιάς. Είναι πιθανό, ωστόσο, να έχετε πέσει στην παγίδα να ακολουθείτε έναν συγκεκριμένο τύπο αερόβιας. Για παράδειγμα αντί να κάνετε ποδήλατο ή να τρέχετε συνεχώς, δοκιμάστε να κάνετε κωπηλασία ή κολύμπι προκειμένου να ενεργοποιήσετε ένα νέο σύνολο μυών. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε την αερόβια προπόνηση, που έχετε συνηθίσει, ενσωματώνοντας πχ λίγη δύναμη στο τρέξιμο  εκτελώντας push ups, lunges, dips και χρησιμοποιώντας ποικίλες εντάσεις στην προπόνησή σας.

 

  1. Η δυναμική της μουσικής

Αγαπάτε τη μουσική; Είναι αδύνατο να προπονηθείτε χωρίς το αγαπημένο σας τραγούδι;

Η μουσική έχει αποδεδειγμένα μια μοναδική επίδραση στον τρόπο προπόνησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική αποσπά την προσοχή των ανθρώπων από τον πόνο και την κούραση, βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την αντοχή και μειώνει την αντιληπτή προσπάθεια.

Η αύξηση της έντασης της  μουσικής θα τονώσει τη προσπάθειά σας και θα σας κάνει να θέλετε να κινηθείτε ακόμα περισσότερο. Η μουσική είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να προπονηθείτε. Πώς αλλιώς πιστεύετε ότι πολλοί άνθρωποι  αντέχουν  για ώρες σε διάφορα φεστιβάλ; Η μουσική προφανώς!

  1. DNAFit

Γνωρίζατε ότι τα γονίδιά σας δεν αλλάζουν ποτέ; Μπορεί να ζείτε σε διαφορετικά περιβάλλοντα και το σώμα σας να μεταβάλλεται σε διάφορα στάδια της ζωής σας, στην ουσία όμως θα είστε  πάντα εσείς. Συνεπώς και  η προπόνησή σας θα πρέπει  να αφορά εσάς.

Με το DNAFit η φυσική σας κατάσταση γίνεται προσωπική. Αφού κάνετε το test και λάβετε τα αποτελέσματα, θα κατανοήσετε τον εαυτό σας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Είναι μια επαναστατική επιστήμη που ενσωματώνει τη γενετική στον τρόπο αλληλεπίδρασης με τον εξωτερικό κόσμο. Εάν θέλετε πραγματικά να αναβαθμίσετε την προπόνησή σας, τότε είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε τις υποθέσεις και να μάθετε πραγματικά τι ισχύει και τι όχι.

 

 Κώστας Καραγιαννόπουλος

Υπεύθυνος Ανάπτυξης του DNAFIT® σε Ελλάδα και Κύπρο