Μην κρατάς την ανάσα σου

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια που και γυμνάζομαι αλλά και γυμνάζω αρκετό κόσμο, διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χάσει την επαφή με το σώμα και την αναπνοή μας. Αν παρατηρήσουμε ένα μωρό όταν κοιμάται, θα δούμε το διάφραγμά του, την κοιλίτσα του να ανεβοκατεβαίνει με σταθερό ρυθμό. Καθώς μεγαλώνουμε όμως παίρνουμε μικρές, κοφτές, αγχωμένες ανάσες μόνο από το στήθος.

Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει αυτό το βάρος στο στήθος, σαν να υπάρχουν βουνά που δεν αφήνουν την αναπνοή μας να κατέβει πιο χαμηλά; Από τη μια ο φόβος του ιδρώτα και του λαχανιάσματος και από την άλλη η αίσθηση της ρηχής, «κοντής» αναπνοής που βιώνουμε οι περισσότεροι λόγω του έντονου στρες. Και το διάφραγμα, αυτό το μικρό ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνει, έχει ξεχάσει τη λειτουργία του.

Καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, δεν τ’ ακούμε και τότε ο οργανισμός μας χτυπά συναγερμό με «συμπτώματα» τόσο δυνατά που δύσκολα πλέον τα αγνοούμε. Το καταπιεσμένο συναίσθημα καταλήγει να εκφράζεται πια ψυχοσωματικά. Επιβαρύνονται οι μύες του αυχένα και προκαλούνται ημικρανίες και πονοκέφαλοι.

Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία θα βρεθεί μόνο αν ανακαλύψουμε το αρχικό πρόβλημα, το πρώτο ντόμινο που παρέσυρε κι έριξε κι όλα τα άλλα. Πρέπει να προσέξουμε λοιπόν:
• Να αποφεύγουμε την ψυχική ένταση
• Να εκπαιδευτούμε στη σωστή στάση του σώματος σε όλη τη διάρκεια της ημέρας
• Να ξεκινήσουμε φυσικοθεραπευτική αγωγή
• Να βελτιώσουμε την κινητικότητα της αυχενικής & θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και τη διάταση
της ωμοραχιαίας περιοχής
• Να κάνουμε ασκήσεις αναπνοής μέσω μαθημάτων yoga & pilates
• Να κάνουμε χρήση αντιφλεγμονωδών, αναλγητικών ή μυοχαλαρωτικών φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή
• Να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής

Ίσως μπορούμε να ζήσουμε κάποιες μέρες χωρίς φαγητό ή νερό και ίσως μπορούμε να μη γυμναστούμε ποτέ σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας αλλά χωρίς αέρα, οξυγόνο, χωρίς ανάσα δεν ζούμε παρά λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα… Και κλείνω με μία φράση του εμπνευστή της μεθόδου pilates:
«Breathing is the first act of life and the last. Our very life depends on it»
«Η ανάσα είναι η πρώτη δράση της ζωής μας και η τελευταία. Όλη η ζωή μας εξαρτάται από αυτή» Joseph H. Pilates
Έλεγαν πως ήταν μπροστά από την εποχή του κατά 50 χρόνια… κι εμείς θα συμφωνήσουμε.

ΤΟ ΉΞΕΡΕΣ;

Για να γυμνάσουμε σωστά τον πυρήνα μας/το κέντρο μας θα πρέπει να συνεργαστούν οι κοιλιακοί μύες (και ειδικότερα ο εγκάρσιος κοιλιακός), ο πολυσχιδής, οι μύες του περινέου και …το διάφραγμα! Και για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει είναι απαραίτητη η συνεργασία αυτών για να μειωθεί η Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού και να
επανέλθει το κοιλιακό τοίχωμα στην πρότερη κατάσταση!

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”, Member Pilates Method Alliance (PMA), Member of European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), DNAFit® Certified Trainer, General Manager & Owner της Εταιρείας AthensTrainers®

Πηγή: Body Magazine