Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Ακούμε και διαβάζουμε πολλά για τις φυτικές ίνες. Ωστόσο, όπως προκύπτει από έρευνες, δεν βάζουμε αρκετές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

fiber

Μια δίαιτα ποικίλη και ισορροπημένη, πλούσια σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξής μας, καθώς δημιουργεί πρόωρο αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα τον καλύτερο έλεγχο του βάρους, στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Επιπλέον παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση ή αποφυγή της δυσκοιλιότητας και άλλων παθήσεων του εντέρου (π.χ. σπαστική κολίτιδα) και συμβάλλει στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, ενώ παράλληλα διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Για να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες με μερικές, με απλές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες:
1. Ξεκινήστε τη μέρα με ένα μπολ δημητριακών. Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως ή μούσλι, δηλαδή νιφάδες βρώμης ανακατεμένες με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
fiber
2. Βάλτε φρούτα – φρέσκα ή αποξηραμένα – στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Προτιμάτε να τρώτε ολόκληρο το φρούτο παρά να πίνετε το χυμό τους, αφού οι χυμοί έχουν λιγότερες ίνες.
3. Ετοιμάστε νόστιμα και θρεπτικά σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες: όπως αφράτα κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης ή τραγανά μπισκοτάκια με βρώμη. Για να κάνετε ακόμη πιο υγιεινές τις δημιουργίες σας, χρησιμοποιήσετε και μαύρη ζάχαρη.
4. Ετοιμάστε γεύματα με ζυμαρικά ολικής άλεσης, ακατέργαστο ρύζι, πλιγούρι και συνοδεύστε τα με ψωμί σίκαλης ή ολικής άλεσης.
fiber
Ξεκινήστε λοιπόν και εσείς με μικρές αλλαγές το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Άλλωστε τα μικρά βήματα όταν γίνονται με συνέπεια και σύστημα φέρνουν μεγάλα και σημαντικά αποτελέσματα!
Το διαβάσαμε στο www.fytro.com.gr