Ο κολοκυθόσπορος ή σπόρος κολοκύθας ή πασατέμπος έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τη διατροφή του ανθρώπου. Αρχικά είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β2, κάλιο και φυτικές ίνες.

Επιπλέον, ανακουφίζει από συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BRH). Συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου αίματος, ελέγχει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης αίματος, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου, αναγεννά και διατηρεί υγιή οστά, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη και ενισχύει το πεπτικό σύστημα.

κολοκυθόσπορος

Τον κολοκυθόσπορο μπορείς να τον απολαύσεις στο πρωινό σου γεύμα, στο ψωμί, σε αλμυρά κέικ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ

  • Γάλα με δημητριακά, κολοκυθόσπορο και αποξηραμένα φρούτα
  • Γιαούρτι με δημητριακά, κολοκυθόσπορο και μπανάνα
  • Φρυγανιά με μέλι, κολοκυθόσπορο και τριμμένα καρύδια
  • Ψωμί λευκό ή ολικής με κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο και λιναρόσπορο
  • Αλμυρό κέικ με πιπεριά, φέτα και κολοκυθόσπορο

 

Στέλλα Σιδεράτου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Φυσικοθεραπεύτρια, Ρεφλεξολόγος, Pilates Trainer

Πηγή: stellasideratou.blogspot.com