Pezzi ball or Fitball

Αν υπήρχε στην εποχή του, ο Pilates σίγουρα θα την είχε συμπεριλάβει στα προγράμματά του. Πρωτοφτιάχτηκε το 1963 από τον Ιταλό Aquilino Cosani στην Ελβετία και ονομάστηκε  “Pezzi ball”. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σε προγράμματα θεραπειών για βρέφη από την Mary Quinton, μια Αγγλίδα φυσιοθεραπεύτρια που εργαζόταν στην Ελβετία. Αργότερα όμως εξελίχθηκε από την  Dr. Susanne Klein-Vogelbach, διευθύντρια του Physical Therapy School στη Βασιλεία και τη δεκαετία του ’80 ταξίδεψε στην Αμερική.

Στα τέλη της δεκαετίας η πολυπλευρικότητά της και η αξία της αναγνωρίστηκε πέρα από τα όρια της φυσιοθεραπείας, στην ενδυνάμωση του κέντρου/ πυρήνα, στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του κορμού.

Σήμερα είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα/βοηθήματα στο χώρο της φυσικής κατάστασης και της ευεξίας γενικά. Αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή των κοιλιακών και ραχιαίων, την ιδιοδεκτικότητα, την ισορροπία, την ευθυγράμμιση του σώματος και την ευλυγισία. Παράλληλα εκτελώντας διάφορες ασκήσεις με αυτήν μπορείτε να ενεργοποιήσετε σταθεροποιούς μύες που δεν μπορείτε εύκολα να απομονωσετε.

Υπάρχει με διάφορα ονόματα οπως,  balance ball, fitball, large ball birth ball, body ball, ball, fitness ball, gym ball, gymnastic ball, physio ball, Pezzi ball, stability ball, Swedish ball, therapy ball, yoga ball και…Pilates ball.

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer  του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”,General Manager & Owner  της Εταιρείας AthensTrainers®