Pilates 4 kids

Τα τελευταία πέντε χρόνια η διάδοση του συστήματος Pilates στη χώρα μας είναι ραγδαία! Aς δούμε πως οι ασκήσεις Pilates αλλάζουν αμφίεση και προσαρμόζονται σε ένα πρόγραμμα για παιδιά, με βασικά συστατικά το παιχνίδι και τη διασκέδαση.

Το Pilates είναι για όλους, από παιδιά μέχρι και άτομα τρίτης ηλικίας. Κυρίως, για τα παιδιά που διαβάζουν πολλές ώρες αναπτύσσονται απότομα και υιοθετούν στάσεις που επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη, οι ασκήσεις  Pilates μπορούν να εισαχθούν στο γενικό πρόγραμμα εκγύμνασής τους υπό τη μορφή παιχνιδιού, ώστε να μην θεωρείται «καταναγκαστικό έργο», αλλά να έχει χαρακτήρα διασκέδασης. Η ομάδα εκπαιδευτών του συστήματος “AthensTrainers Ultimate Pilates System” έχει προσαρμόσει τις ασκήσεις Pilates σε ένα πρόγραμμα που εκτελείται από ζευγάρια και βασίζεται στον μιμητισμό, την ευγενή άμιλλα και τον συναγωνισμό.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου Pilates

  • Αποσυμπιέζει τη σπονδυλική στήλη
  • Δυναμώνει τους κοιλιακούς και τους μυς του πάνω μέρους της πλάτης
  • Βελτιώνει τη σωματική στάση, το συντονισμό, τον συγχρονισμό και την ισορροπία
  • Βελτιώνει τον έλεγχο και την πνευματική εστίαση
  • Δουλεύει τον πυρήνα από μέσα προς τα έξω
  • Μαθαίνει το σώμα να σκέφτεται από μόνο του
  • Βοηθά κάθε αθλητική δραστηριότητα
  • Βελτιώνει την καθημερινή ζωή

Μερικές βασικές ασκήσεις

spine twist: σε εδραία θέση με ανοιχτά πόδια, τα χέρια σε θέση απαγωγής στραφείτε αντίθετα και σταματήστε όταν το χέρι σας ακουμπήσει το χέρι του άλλου. Επαναλάβετε και από την άλλη πλευρά.

spine twist

rolling like a ball: κινηθείτε μπρός- πίσω με φορά έχοντας μία miniball μεταξύ των ποδοκνημικών. Προσοχή μην ακουμπήσουν τα δάχτυλα των ποδιών στο στρώμα.

rolling

1/2 rollback: καθισμένοι σε μία μεγάλη μπάλα/ fitball εκτελέστε οπίσθια κλίση λεκάνης και τραβήξτε την μπάλα από κάτω σας, διατηρώντας τα χέρια σε θέση κάμψης ώμων, έχοντας το λάστιχο σαν λαβή.

halfrollup

Knee lift balance: εκτελέστε άρση του γονάτου και τραβώντας τον ελαστικό ιμάντα σε όποια κατεύθυνση θέλετε, προσπαθήστε να αναγκάσετε το φίλο σας να χάσει την ισορροπία του.

knee lift

 take the ball: ποιος θα πάρει τη fitball από τον άλλον?

take the ball

roll over & stretching: πάρετε και δώστε τη fitball από πόδια σε πόδια, ενώ στο ενδιάμεσο εκτελέστε μία δίπλωση προς τα εμπρός, ακουμπώντας τα άκρα χέρια του φίλου σας.

roll over

swan preparation: οι χελωνίτσες βγάζουν έξω από το καβούκι το κεφαλάκι τους και το κατεβάζουν πάλι κάτω

swan

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer  του συστήματος “AthensTrainers Ultimate Pilates System”,General Manager & Owner  της Εταιρείας AthensTrainers

varvara

smiling

Πηγή: fitness & spa τεύχος 27