Τα συντηρητικά Ε: Ταρτραζίνη

Η ταρτραζίνη , γνωστή και ως  Ε102,  είναι μια τεχνητή (συνθετική) χρωστική τροφίμων. Πρόκειται για μία από τις περισσότερες βαφές χρώματος  που παρασκευάζονται από πετρελαϊκά προϊόντα.

Τεχνητά χρώματα τροφίμων χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα τρόφιμα πιο αισθητικά ελκυστικά από οπτικής απόψεως. Αυτές οι βαφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία χρωμάτων που δεν είναι δυνατά με τα φυσικά προϊόντα καθώς και για την αποκατάσταση της αρχικής εμφάνισης ενός τροφίμου το οποίο μπορεί να χαθεί κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Οι τεχνητές χρωστικές τροφίμων είναι επίσης συχνά φθηνότερες και πιο προσιτές από τις φυσικές βαφές τροφίμων.

Ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην ταρτραζίνη

Η ταρτραζίνη έχει από καιρό υποψιαστεί ότι είναι η αιτία πολλών ανεπιθύμητων ενεργειών, αν και πολλές από αυτές δεν έχουν λάβει μεγάλη υποστήριξη στη βιβλιογραφία. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

– Κνίδωση (κυψέλη)
– Αγγειοοίδημα (πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας, του λαιμού και του αυχένα που προκαλείται από την απελευθέρωση της ισταμίνης σε  αλλεργική αντίδραση)
– Ασθμα
– Ατοπική δερματίτιδα (δερματικά εξανθήματα που σχετίζονται με αλλεργίες)
– Διατροφικές δυσανεξίες

Χρησιμοποιείται για τη χρώση γλυκών και ζαχαρωτών, σε αναψυκτικά, πουτίγκες, δημητριακά, σάλτσες, παγωτά, τσίχλες, ζελέδες, μαρμελάδες, και στη φαρμακευτική σε διάφορα χάπια.

 

Πηγές:

el.approby.com

wikipedia.org