Πρόκειται για ένα  δέντρο γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ελληνική θεραπευτική.

Είναι ένα αρωματικό βότανο που δρα ως διουρητικό, ήπιο στυπτικό, αποχρεμπτικό, ηρεμεί τα νεύρα και κατεβάζει την υψηλή πίεση του αίματος, βοηθά στη πρόληψη των καρδιοπαθειών, αυξάνει την εφίδρωση, ελευθερώνει τους σπασμούς και βελτιώνει την πέψη.

τίλιο

Δρα θετικά σε προβλήματα υπέρτασης, αρτηριοσκλήρυνσης, καρδιακές και πεπτικές ανωμαλίες που συνοδεύονται με ανησυχία, ουρικές φλεγμονές, γρίπη, κρυολογήματα που συνοδεύονται από πυρετό (συνάχι, βήχα, γρίπη, φλέματα, βρογχίτιδα κ.α.), καταρροή, ημικρανία και πονοκέφαλους.

Είναι καλό ηρεμιστικό και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλά και ήρεμα.

Τα άνθη χρησιμοποιούνται και σε ασθένειες των νεφρών και της ουρήθρας, όπως επίσης και για να ελαφρώσουν τους πόνους και να βελτιώσουν την λειτουργία του στομάχου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έχει θετική δράση στη μείωση της χοληστερόλης και την χαλάρωση των αρτηριών.

Χρήση: Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε μία κουταλιά του τσαγιού άνθη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις – Αντενδείξεις: Αν είμαστε στρεσαρισμένοι, νευρικοί και πολυάσχολοι, το τίλιο μας είναι πολύτιμο. Αν όμως είμαστε πάρα πολύ κουρασμένοι ας μην το πιούμε, γιατί λόγω της καταπραϋντικής του δράσης μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα της κόπωσης.

Οι ως άνω πληροφορίες δεν είναι ιατρικές συμβουλές ούτε υποκατάστατο συμβουλών άλλου επαγγελματία της υγειονομικής περίθαλψης.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ