Βιταμίνη D: ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας. Προσλαμβάνεται από την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Κύριος της ρόλος η σωστή ανάπτυξη των οστών μας και η προαγωγή της υγείας του σκελετού μας.

vitamin d

Έχει καταγραφεί πως βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου. Την σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης καθώς και άλλων ασθενειών.

O οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσης της στο δέρμα μας με την  υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία. Ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για τη σύνθεση των απαραίτητων ποσών βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος και από τα υποκείμενα προβλήματα υγείας
Η άλλη λιγότερο σημαντική πηγή βιταμίνης D είναι η πρόσληψη μέσω των τροφών. Λίγες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και αυτές είναι ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, οι σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι.

Οι σοβαρότερες επιπλοκές της έλλειψης βιταμίνης D είναι:
– χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα
– η εγκατάσταση ραχίτιδας στα παιδιά
– η ανάπτυξη  οστεοπόρωσης στους ενήλικες

Η ποσότητα βιταμίνης D που απαιτείται για να διατηρείται η βιταμίνη D σε φυσιολογικά επίπεδα εξαρτάται από τη διατροφή κάθε ατόμου, την έκθεση στον ήλιο, το χρώμα του δέρματος και τις υποκείμενες νόσους. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές βιταμίνης D στα χορηγούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής.

Σε περίπτωση έλλειψης, η θεραπεία υποκατάστασης της βιταμίνης D είναι πολύ ασφαλής και συνήθως δεν παρατηρούνται προβλήματα από τη χορήγηση της.

Το διαβάσαμε στο www.euroclinic.gr